Podľa čoho si Slováci vyberajú pneumatiky?

Podľa čoho si Slováci vyberajú pneumatiky?

|

Značka, cena, životnosť? O tom, ktoré faktory sú pre Slovákov pri výbere pneumatík najdôležitejšie sa dočítate v prieskume, ktorý pripravila spoločnosť Continental.

Priemerná cena, ktorú sú ľudia na Slovensku ochotní dať za letnú pneumatiku, je približne 80 eur. Vyplýva to z prieskumu pre Continental.

Pri rozhodovaní o kúpe pneumatík vstupuje do hry veľa faktorov. Na čele sú tie, ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú náklady na prevádzku auta.

Slovenskí spotrebitelia považujú za najdôležitejší aspekt životnosť pneumatiky. Ďalej sa pozerajú na to, či je daný produkt cenovo dostupný. Slovákom však záleží aj na nízkom valivom odpore, ktorý sa spája s nižšou spotrebou.

Parametre súvisiace s kvalitou pneumatiky sú na nižších miestach, je to napríklad správanie pneumatiky v daždi a na snehu. Za dôležitý faktor považujú respondenti tiež pneumatiky s nízkou hlučnosťou. Diskutovanou sférou aj v rámci výsledkov prieskumu sú celoročné pneumatiky. Pri nich je dôležitosť alebo, naopak, nedôležitosť v prípade kúpy takmer vyrovnaná.

Celoročné pneumatiky – u koho sú obľúbené?

Drvivá väčšina ľudí využíva sezónne pneumatiky, približne jedno z ôsmich vozidiel má obuté celoročné. Tí, ktorí prezúvajú, odmietajú iný typ najmä preto, že každú sezónu považujú za špecifickú. Celoročné pneumatiky v nich nevzbudzujú dôveru, považujú ich za málo bezpečné.

Je nevyhnutné dodať, že celoročné pneumatiky sú v podstate zlúčením technického charakteru letných aj zimných pneumatík, pričom ich dezén sa blíži k druhým menovaným (hoci brzdná dráha je dlhšia ako pri kvalitných prémiových zimných pneumatikách). V ich prospech hrá najmä faktor pohodlnosti – vodič nemusí myslieť na sezónne prezúvanie. Spája sa s tým nielen časová, ale aj finančná úspora.

Štatistiky potvrdzujú, že dochádza k nárastu kvalitatívneho vývoja a vyspelosti konštrukcie týchto pneumatík. Tento trend sa týka posledných rokov. Celoročné pneumatiky si vyberajú najmä vodiči, ktorí v dlhšom časovom období najazdia menej kilometrov, preto je pre nich táto voľba výhodnejšia ako mať dve sady pneumatík.

Napriek tomu sú celoročné pneumatiky vhodné len na krátke vzdialenosti, napríklad na nákupy v meste alebo víkendové návštevy v rámci mesta.

Vodiči si nechajú poradiť

Z prieskumu ďalej vyplýva, že väčšina slovenských vodičov najazdí ročne 5- až 10-tisíc kilometrov ročne. Najmenšiu skupinu tvoria tí, ktorí prejdú viac ako 20-tisíc kilometrov za rok.

Pred výberom pneumatiky sú ich najčastejším zdrojom informácií testy na internete. Dôležitý je pre nich aj názor mechanika či odborného predajcu a odporúčanie od priateľov či známych. V tejto súvislosti pripomíname, že v sieti Inter Cars sú v e-cate dostupné bohaté technické informácie o letných pneumatikách, samozrejmosťou je technické poradenstvo.

Keď má spotrebiteľ dostatok informácií, pneumatiky objednáva prevažne online – nechá si ich priviezť domov. Výrazne zastúpenou možnosťou je však aj prebratie priamo v pneuservise počas prezúvania. Nasleduje online nákup, avšak s prevzatím v servise, a napokon nakupovanie v kamennom obchode.

Priemerná cena, ktorú sú Slováci ochotní dať za nákup jednej letnej pneumatiky, je približne 80 eur. V porovnaní s Českom je to o 13 eur menej.

Aká je teda ideálna pneumatika?

Slováci chcú kvalitné pneumatiky s dlhou životnosťou a za nízku cenu. Z vlastností dominujú priľnavosť, nízka hlučnosť a odolnosť. Najpreferovanejším rozmerom vo všetkých sezónnych kategóriách je 16‘‘.

Dominantné zastúpenie spotrebiteľov tvoria vodiči, ktorí pneumatiky obúvajú sezónne. Vychádzajú najmä z výsledkov testov na internete, radi si však nechajú poradiť v servisoch či v kamenných prevádzkach.

Sú ochotní zaplatiť asi 80 eur za jednu pneumatiku, dovoz preferujú do miesta bydliska alebo servisu, v ktorom prezúvajú.