5 signálov, že je čas vymeniť lamely stieračov

5 signálov, že je čas vymeniť lamely stieračov

|

Lamela stierača je diel, ktorému zvyčajne nevenujeme veľkú pozornosť. Slabá viditeľnosť je však závažným faktorom zvýšeného rizika vzniku dopravnej nehody.

Investícia do vysokokvalitných lamiel a ich pravidelná výmena zabezpečí vodičom väčšiu bezpečnosť na cestách. Navyše môže v dlhodobom rámci ušetriť peniaze. Tu nájdete 5 signálov, že je čas lamely stieračov vymeniť a aj niekoľko tipov, ako si čo najlepšie vybrať novú sadu.

1. Preskakovanie

Ak lamely namiesto toho, aby jemne stierali vodu, preskakujú cez čelné sklo, neznamená to, že sú opotrebované. Skôr to značí, že nepriliehajú dostatočne tesne. Stáva sa to často v horúcom a suchom počasí – lamela vďaka slnečnému žiareniu „zamrzne“ v určitej polohe a nedokáže zmeniť smer spolu so stieračom. V takom prípade je výmena nevyhnutná. Namiesto lamiel stieračov z výlučne prírodného kaučuku odporúčame použiť produkty zložené zo zmesi prírodného a umelého kaučuku. Umelý kaučuk je v porovnaní so svojim prírodným náprotivkom odolnejší voči poškodeniu vplyvom slnečných lúčov a „tuhnutiu“.

2. Šmuhy

Stierače, ktoré na čelnom skle zanechávajú šmuhy, možno iba potrebujú vyčistiť mäkkou handričkou. Ak sa však šmuhy objavujú aj po vyčistení, znamená to, že gumený materiál sa opotreboval a je nevyhnutné ho vymeniť. K takýmto poškodeniam často dochádza pri bežných stieračoch, ak tlak na povrch predného skla nie je vyvíjaný rovnomerne.

Kým tradičné lamely stieračov majú iba 4-8 tlakových bodov, ploché lamely, napríklad Valeo Silencio™, ich majú stovky. To zaručí rovnomerný tlak po celej dĺžke lamely. Výsledkom je plynulejší, tichší a rovnomernejší výkon dokonca aj pri vyššej rýchlosti vozidla počas intenzívneho používania – čiže práve vtedy, keď stierače najviac potrebujeme!

3. Vŕzganie

Okrem toho, že vŕzganie je nepríjemné, môže byť aj znakom zlého výberu stieračov. Mohli byť aj nesprávne namontované, prípadne rameno stierača nefunguje správne. Lamela preto neprilieha na predné sklo rovnomerne a pracuje nesprávne. V prvom rade je potrebné skontrolovať a podľa možnosti upraviť tlak ramena stierača. V prípade, že problém stále pretrváva, je potrebné vymeniť stierače za sadu s vyššími parametrami.

4. Rozmazávanie

Stierače môžu rozmazávať, ak je čelné sklo príliš špinavé od hmyzu či inej špiny a gumená lamela ho nedokáže vyčistiť. Pri takomto znečistení lamela neprilieha na sklo rovnomerne a zanecháva čelné sklo špinavé, čím zhoršuje viditeľnosť. Ak stierače rozmazávajú aj po vyčistení čelného skla, môže to znamenať, že gumené prvky sú poškodené a je čas na výmenu.

5. Poškodenie

Vyššie spomenuté a aj akékoľvek iné poškodenia lamiel ovplyvňujú ich výkon a celkovú viditeľnosť. Najdôležitejšie je preto všímať si poškodenie gumených častí, napríklad odštiepanie spôsobené používaním na zľadovatenom skle, mechanické odlepenie, prípadne oddelenie gumenej časti od ramena. Veľmi dôležitá je aj samotná konštrukcia stierača - ohnuté alebo poškodené stierače je potrebné vymeniť okamžite.

Čo kúpiť a kde?

Valeo je svetovým lídrom v oblasti stieracích systémov. Dodáva originálne časti a aj náhradné diely. Valeo Service, špecialista na náhradné diely v oblasti automobilového priemyslu, disponuje komplexným sortimentom lamiel predných a zadných stieračov typovo rozdelených do rôznych súprav, napríklad už spomínaná Valeo Hydroconnect™ alebo Valeo First, prípadne stierače špičkovej kvality O.E. Valeo Silencio™.